trójmian
maaa: znajdź liczby a , b takie aby trójmian f(x)=x2+ax+b dla wartości x∊(1;5) i tylko dla tych
wartości przyjmował wartości mniejsze od x.
12 paź 16:01
wredulus_pospolitus:
f(x) =x dla x=1 i x=5
12 paź 16:06
maaa: dlaczego?
12 paź 16:09
wredulus_pospolitus:
x∊(1;5) i tylko dla tych
wartości przyjmował wartości mniejsze od x.
czytasz, że tylko dla x∊(1;5) −> f(x) <x
jako że jest to parabola ... to oznacza, że dla x=1 i x=5 zachodzi f(x) = x (patrz wykres
paraboli dla a>0)
12 paź 16:11
Aga1.: f(1)=0 i f(5)=0
1+a+b=0
25+5a+b=0
rozwiąż układ równań
12 paź 16:15
Aga1.: Nie doczytałam zadania , na końcu jest x, a nie 0.
12 paź 16:18
Aga1.:

f(1)=1 i f(5)=5
12 paź 16:21
maaa: dziekuje
12 paź 16:22