rozwiąż nierówność
Tratwa: siemka
x4−9x2+4x+12≤0
ma ktoś pomysł jak to rozłożyć?
12 paź 15:59
Trivial:
Z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu mamy zbiór kandydatów:
K = { ±1, ±2, ±3, ±3, ±6, ±12 }
x = −1 wydaje się działać.
1 0 −9 4 12
−1 −1 1 8 −12
1 −1 −8 12 0
Może zadziała też x = 2
1 −1 −8 12
2 2 2 12
1 1 −6 0
OK, zatem w(x) = (x+1)(x−2)(x2+x−6) i dalej sobie już poradzisz.
12 paź 16:35
Trivial: Zbiór kandydatów miał być oczywiście taki:
K = { ±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ±12 }
12 paź 16:37