Wyznacz resztę z dzielenia
Frozo: Reszta z dzielenia liczby całkowitej przez 4 jest równa 3, a reszta z dzielenia tej liczby
przez 5 jest równa 4. Wyznacz resztę z dzielenia tej liczby całkowitej przez 20. Proszę o
dokładne wytłumaczenie, bo nie mogę tego ogarnąć
12 paź 15:57
sushi_ gg6397228:
poszukaj na forum, bo cos podobnego było wczesniej
12 paź 16:03
Frozo: Nie mogę znaleźć
12 paź 17:02
Frozo: up
14 paź 19:47
Eta:
a= 4k+3 , k∊C /*5
i
a= 5t+4, t∊C /*4
5a= 20k+15 i 4a=20t+16
20t+16= 20k +15 ⇒ 20t−20k +16−15 ⇒ 20(t−k) +1 , R=1
14 paź 19:59
Frozo: Ekhm, w odpowiedziach pisze, że reszta wynosi 19.
14 paź 20:28
Frozo: I skąd to się niby wzięło?
14 paź 20:29
Frozo: Chodzi mi o wynik: 19
14 paź 20:29
Frozo: up
14 paź 21:17
Eta:
Ech , źle spojrzałam

5a= 20k+15 i 4a= 20t+16 (
odejmując stronami otrzymujemy :
a= 20k−20t
−1
a= 20 (k−t)
−20+19
a= 20(k−t−1) +19 , R= 19
14 paź 23:16