ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ
OLGA: ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ: |−x2+4x|>3
12 paź 15:49
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
12 paź 15:53
OLGA: nie
12 paź 15:54
sushi_ gg6397228:
trzeba pozbyc sie wartości bezwzglednej
−x2+4x>3 ⋁ −x2+4x <−3 rozwiazujesz dwie nierownosci kwadratowe i sumujesz na końcu ich
rozwiazania
jak masz problem z nierownoscia kwadratowa, to zachecam do lektury−−> po lewej stronie jest
spis tresci
12 paź 16:00
Mila:
|−x
2+4x|>3⇔
−x
2+4x<−3 lub −x
2+4x>3⇔
−x
2+4x+3<0 lub −x
2+4x−3>0
Δ= 16+4*3=28 lub Δ=16−12=4
| | −4−2√7 | | −4+2√7 | | −4−2 | | −4+2 | |
x1= |
| lub x2= |
| lub x3= |
| lub x4= |
| |
| | −2 | | −2 | | −2 | | −2 | |
x
1=2+
√7 lub x
2=2−2
√7 lub x
3=3 lub x
4=1
napisz odpowiedź sama.
12 paź 16:06
laik: dzięki
12 paź 16:17