Iloczyn kartezjański zbiorów
LaBruja: Podać interpretację geometryczną zbiorów:
a) AxB, jeżeli A = ℕ i B = ℂ
b) X3 = X x X x X, gdzie X = <3,4>
c) AxB, gdzie A = {x ≤ 0 x ≤1}, B = ℛ
d) <1,3> x {2,4}
e) {1,3} x {2,4}.
Może mi ktoś powiedzieć czy ja to dobrze rozumiem?
a) nieskończeni wiele prostych równoległyc do osi OX i oś OX w I ćwiartce, gdzie y jest kążdą
liczbą całkowitą
b) nie wiem, wytłumaczy ktoś?
c) powierzchnia gdzie x ≤ 0 x ≤1 i w ćwartce I i IV
d) 2 odcinki, gdzie x∊<1,3> i y=2 lub y=4
e) punkty (1,2), (1,4), (3,2), (3,4)
12 paź 15:49
PW: a) Punkty o współrzędnych całkowitych leżące w "prawej" półpłaszczyźnie wyznaczonej przez oś OY
− punkty (x,y), takie że x∊N i y∊C.
12 paź 15:55
LaBruja: Aaaa faktycznie, czyli w I i IV ćwiartce, dzięki. Czy reszta jest dobrze? Jak zrobić B?
12 paź 16:10
PW: b) Sześcian o boku długości 1 odpowiednio przesunięty.
12 paź 17:28