help
xoxo: 1. W trójkącie ABC o danych bokach: |AB| =12 cm, |BC| = 8 cm, |AC|=10 cm poprowadzono prostą
równoległą do boku AC, która dzieli na połowy obwód trójkąta ABC. Oblicz długości odcinków, na
jakie prosta ta dzieli boki AB i BC.
12 paź 15:28
wredulus_pospolitus:
|AC| + x + y + z = (|AB| − x) + (|BC| − y) + z
2x+2y = 12+8−10 = 10
x+y = 5
jako, że w/w prosta jest równoległa do |AC| to możemy skorzystaj z tw. Talesa:
| |AC| | | |AC|−x | |
| = |
| |
| |BC| | | |BC|−y | |
| 12 | | 12−x | | 12 − x | |
| = |
| = |
| |
| 8 | | 8−y | | 8 − (5−x) | |
wyznacz 'x'
następnie wyznacz 'y'
12 paź 15:33