Kombinatoryka
bezendu:

Na ile sposobów z tali 52 kart można wylosować 6 kart które są kierami
13*12*11*10*9*8=1235520
| | 13! | | 13! | |
C613= |
| = |
| =1716 i tym sposobem wyszło tak jak w książce. |
| | 6!(13−6)! | | 6!*7! | |
Ale czemu pierwszym sposobem nie wychodzi wynik ?
12 paź 15:07
sushi_ gg6397228:
BO KOLEJNOSĆ NIE GRA ROLI
12 paź 15:10
bezendu: ?
12 paź 15:10
Mila:
W pierwszym stosujesz wariacje, w drugim kombinacje.
W pierwszym masz ważną kolejność ( 6 kart możesz ustawić na 6! sposobów) a w drugim nie.
| 1235520 | | 1235520 | |
| = |
| =1716 |
| 6! | | 6! | |
12 paź 15:13
sushi_ gg6397228:
przeczytaj definicje kombinacji oraz wariacji bez powtórzen
12 paź 15:14
bezendu:
Czyli stosować ten drugi wzór ?
12 paź 15:14
Mila:
To zależy w jakiej sytuacji.
Kombinacje stosujesz, jeśli nie jest istotna kolejność.
12 paź 15:20
bezendu:
Z tali 52 kart wybrano 7 kart, wśród których są 3 króle, 2 damy i 1 walet. Na ile sposobów
można dokonać takiego wyboru?
4*4*6=96 sposobów ?
12 paź 15:23
Mila: Dobrze.
12 paź 15:26
bezendu:
Do windy zatrzymującej się na 10 piętrach wsiadły 4 osoby. Na ile sposobów mogą opuścić windę,
jeżeli każda z nich opuszcza windę na
a) innym piętrze ?
10*9*8*7=5040 sposobów
b) na innym pietrze i nikt nie wysiada na trzech ostatnich piętrach ?
7*6*5*4=840 sposobów
12 paź 21:34
Basia:
12 paź 21:42
bezendu:
W loterii fantowej wzięło udział 100 uczniów i każdy kupił jeden ze stu losów. Wygrane to I
nagroda−rakieta tenisowa, II nagroda piłka do siatkówki, III nagroda−pluszowy miś. Na ile
sposobów uczniowie mogą wylosować nagrody.
| | 100! | | 99!*100 | |
= |
| = |
| =100 |
| | 99! | | 99! | |
100*98*99=970200 sposobów ?
12 paź 21:44
bezendu:
Ile jest liczb trzycyfrowych, w których cyfry się nie powtarzają ?
Tutaje nie wiem jak zapisać
12 paź 21:51
Basia: wybrałabym po prostu trzech ze 100 i uwzględniła różne sposoby przyznania nagród
albo po prostu: 100*99*98
zgadza się
xyz
x≠0 czyli 9 możliwości
y dowolne, ale y≠x czyli też 9 możliwości
z dowolne, ale z≠x i z≠y czyli 8 możliwości
mamy: 9*9*8
12 paź 22:02
bezendu:
Basia a jak to zapisać za pomocą wariacji bez powtórzeń ?
12 paź 22:04
Basia: to nie jest już prosta wariacja bez powtórzeń
(ze względu na 0, które nie może stać na miejscu setek)
nie da się
12 paź 22:06
bezendu:
Ile można utworzyć siedmiocyfrowych numerów telefonicznych, w których żadna cyfra nie bedzie
się powtarzać i które nie będą zawierały 0
8*7*6*5*4*3*2=40320 To jest jednak za mało
12 paź 22:14
bezendu: ?
12 paź 22:37
Mila:
9*8*7*6*5*4*3
Na pierwszym miejscu jedna cyfra z 9 możliwych {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
na drugim jedna cyfra z 8 ...itd
12 paź 22:50
Basia: dlaczego zaczynasz od 8 ? cyfr mamy dziesięć, a bez zera ile ?
1,2,3,4,5,6,7,8,9 policz na palcach
to będzie 9*8*7*6*5*4*3
12 paź 22:50
bezendu:
Dziękuję

Mam jeszcze jedno zadanie.
12 paź 22:51
bezendu:
Na ile sposobów można wybrać trzyosobową delegację z dwudziestoosobowej klasy ?
| |
czemu nie można tak zapisać ? |
| |
12 paź 22:57
Mila:
Można.
12 paź 23:21
bezendu:
Klasa liczy 18 osób w tym 10 dziewcząt. Na ile sposobów można wybrać delegację składającą się z
2 dziewczynek i 2 chłopców ?
| | 10! | | 8!*9*10 | |
= |
| = |
| =45 |
| | 2!*8! | | 8!*2 | |
| | 8! | | 6!*7*8 | |
= |
| = |
| =28 |
| | 2!*6! | | 6!*2 | |
45*28=1260 sposobów
12 paź 23:29
Basia:
12 paź 23:30
bezendu:
W turnieju szachowym rozegrano 55 partii. Ilu było uczestników, jeżeli każdy uczestnik zagrał
jedną partię z każdym z pozostałych ?
| n(n−1 | |
| =55 n−liczba graczy |
| 2 | |
n
2−n−100=0
Δ=414
√Δ=21
n=10
Było 10 uczestników ? Czy takie rozwiązanie tego zadanie jest poprawne ? Jak inaczej zapisać ?
12 paź 23:36
Mila:
n*(n−1)=110
11*10=110
n=11
12 paź 23:48
bezendu:
Zgadza się n=1. Dziękuję obydwu Paniom
12 paź 23:54
Mila: Dobranoc
13 paź 00:09
asdf: 20*19*18
13 paź 00:19
asdf: Z kombinatoryki:
Ile jest różnych liczb pięciocyfrowych, większych od 21971. Cyfry nie mogą się powtarzać
13 paź 00:21
asdf: moj pierwszy post jest zle..
13 paź 00:34