zadanie-fizyka
Adriaczi: Mam zadanie na fizykę (studia) gdzie muszę obliczyć gęstość drewnianego klocka. Na początek
musiałem dokonać 3 pomiarów. Przedstawiam pomiary:
7,96 cm x 7,85 cm x 3,84 cm
7,94 cm x 7,83 cm x 3,83 cm
7,95 cm x 7,84 cm x 3,82 cm
masa klocka wynosi 124,94 g
Czy ktoś wie co zrobić dalej
12 paź 14:57
Piotr 10: Wzór na gęstość?
| | m | |
d= |
| , gdzie m− to masa a V− objętość a d− gętość |
| | V | |
12 paź 14:58
Adriaczi: Ja znam ten wzór, wykładowca kazał jakoś inaczej obliczyć wykorzystując trzy pomiary
12 paź 15:00
Piotr 10: A to nie wiem, ja bazuję na wiedzy licealisty
12 paź 15:00
Adriaczi: Trzeba obliczyć gęstość wykorzystując każdy z pomiarów. Wyjdą trzy różne gęstości.
12 paź 15:03
Antek: to moze tak V=7,96*7,85*3,84= 239,94624cm3
wiec d= m/V=124/239,94624=0,5206999[g/cm3] i tak samo nastepne
12 paź 15:10
Antek: tam ma byc 124,94 / itd
12 paź 15:11
PW: Myślę, że w takim wypadku należy wziąć jako wynik pomiaru średnią arytmetyczną tych trzech
objętości i dopiero policzyć gęstość. Chyba tak się to robi w działaniach praktycznych
(średnia ważona pomiarów, w tym wypadku średnia arytmetyczna)
12 paź 15:16
Adriaczi: już bliżej
12 paź 15:22
Trivial:
Jeżeli to ma być jakoś "inaczej" to pewnie chodzi o prawo przenoszenia niepewności. Trzeba
policzyć średnią i niepewność pomiarową dla każdego boku. Następnie wykorzystać prawo
przenoszenia niepewności i policzyć niepewność pomiarową średniej gęstości.
12 paź 15:33
Adriaczi: Chyba trafiłeś w 10. Tylko teraz jak to wykonać.
12 paź 15:40
Trivial:
Mamy boki a,b,c oraz masę m. Średni bok a wynosi:
a = 7.95 cm
| | 0.012 + (−0.01)2 + 02 | | 0.012 | |
ua2= |
| = |
| [cm2] |
| | 3*2 | | 3 | |
| | 0.01 | |
ua = |
| cm = 0.005774 cm |
| | √3 | |
Pozostałe obliczenia analogicznie:
a = 7.95 cm u
a = 0.005774 cm
b = 7.84 cm u
b = 0.005774 cm
c = 3.83 cm u
c = 0.005774 cm
m = 124.94 g u
m = 0
| | m | | g | |
ρ = |
| = 0.523383 |
| uρ = ? |
| | abc | | cm3 | |
Z prawa przenoszenia niepewności mamy:
| | ∂ρ | | ∂ρ | | ∂ρ | | ∂ρ | |
uρ2 = ( |
| ua)2 + ( |
| ub)2 + ( |
| uc)2 + ( |
| um)2 |
| | ∂a | | ∂b | | ∂c | | ∂m | |
Ponieważ u
m = 0 oraz u
a = u
b = u
c = u mamy:
| | ∂ρ | | ∂ρ | | ∂ρ | |
uρ2 = [( |
| )2 + ( |
| )2 + ( |
| )2]*u2 |
| | ∂a | | ∂b | | ∂c | |
| | m | | m | | m | |
= [(− |
| )2 + (− |
| )2 + (− |
| )2]*u2 |
| | a2bc | | ab2c | | abc2 | |
| | m | | 1 | | 1 | | 1 | |
= u2*( |
| )2[ |
| + |
| + |
| ] |
| | abc | | a2 | | b2 | | c2 | |
| | m | | g | |
uρ = u* |
| √1/a2 + 1/b2 + 1/c2 = 0.0009569 |
| |
| | abc | | cm3 | |
| | g | |
Zatem ρ = 0.523383 ± 0.0009569 |
| . |
| | cm3 | |
12 paź 16:11
Antek: Ja mysle Adraczi ze nie byles na laboratorium i dostales pomiary do wyliczenia . Przeciez na
cwiczeniach z tego co pamietam jest pokazana metoda jak liczyc . Poza tym w ksiazce do cwiczen
to jest opisane .
Ale moge sie mylic
12 paź 16:20
Adriaczi: 1. Nie mam jeszcze żadnej książki do fizyki.
12 paź 16:49
wredulus_pospolitus:
Adriaczi −−− a od czego są skrypty ... od czego jest biblioteka ... od czego są wyższe roczniki

Student jesteś a nie gimnazjalista −−− wbrew powszechnie panującej opinii (wśród nowych
studentów) −−− żaden wykładowca nie będzie Ci podawał odpowiedzi na złotej tacy ... rusz
cztery litery i się dowiedz ... co za problem znaleźć skrypt do laboratorium z fizyki w necie
? Czy wujek google to taki daleki krewny, że się boisz do niego przyjść z zapytaniem ?
12 paź 17:04
Adriaczi: ρ=√1/6[(ρ−ρ1)2+(ρ−ρ2)2+(ρ−ρ3)2]
dostałem taki wzór od profesora co dalej
16 paź 17:48
Adriaczi:
16 paź 18:23