Oblicz granicę dwóch ciągów
xoxoMaggie: Oblicz granicę ciągów:
a) lim n−>
∞ (5n −
√25n2+2n−14)
b) lim n−>
∞ (
√16n2+7n−3 − 4n)
Wyniki:
a) −1/5
b) 7/8
Bardzo proszę o pomoc! Ogólnie proste granice ciągów nie sprawiają mi kłopotu, ale tutaj nie
mam pojęcia jak się do tego zabrać
12 paź 14:52
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia znasz?
12 paź 14:53
xoxoMaggie: znam

ale potem nie wiem co zrobić z tym długim pierwiastkiem w mianowniku: czy go zostawić,
czy może jakoś skrócić
12 paź 14:56
sushi_ gg6397228:
na dole jest dodawanie
ale najpierw trzeba sobie "n" skrócić i nie będzie to takie straszne;
zapisz swoje obliczenia
12 paź 14:58
xoxoMaggie: | | (5n−√25n2+2n−14)(5n+√25n2+2n−14) | |
lim n−>∞ |
| = |
| | 5n+√25n2+2n−14 | |
| | 2n−14 | |
|
| = U{n(2−14n}{n2(5n√25+2n−14n) i na tym |
| | 5n+√25n2+2n−14 | |
momencie utknęłam
12 paź 15:08
sushi_ gg6397228:
z mianownika wyciagamy tylko n przed nawias −−>do poprawki
12 paź 15:15
sushi_ gg6397228:
poza tym, po co jest minus przed pierwiastkiem −−> aby uwalić połowę klasy (która zapomina
o zmianie znaków)−−> i wpadłaś w to
12 paź 15:18
xoxoMaggie: czyli wychodzi coś takiego 2−14n : 5+√25n+2−14n, na górze zostaje sama 2, tak? bo
−14n dąży do 0, ale co zostaje z mianownika?
12 paź 15:22
sushi_ gg6397228:
√100n2+4n+6= √n2(100+4/n+6/n2)= n* √100+4/n+6/n2= ...
12 paź 15:25
sushi_ gg6397228:
tak sie wyciaga + doczytaj uwage o 15.18−−> DO POPRAWKI
12 paź 15:25
xoxoMaggie: | −2+14n | |
| tak powinno to wyglądać? ale i tak nie wiem co |
| |
zrobić by w mianowniku wyszło 5, a w liczniku 1:(
12 paź 15:33
sushi_ gg6397228:
bo jak po chińsku skracamy to tak mamy
√..... + 5n = n*
√... + 5n = n (
√... + 5}
| | a | | b | |
wszystkie liczby postaci |
| i |
| −−> 0, zatem mamy |
| | n | | n2 | |
12 paź 15:41