Sprawdzenie zadań
Piotr 10: Wykaż, że jeżeli ciąg(a
n) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich, to ciąg(b
n) o
wyrazie ogólnym b
n=log
3a
n jest ciągiem arytmetycznym.
a
n=a
1*q
n−1 , a
n >0
a
n+1=a
1*q
n
b
n+1− b
n=log
3a
n+1 − log
3a
n=log
3q
q=const
więc ciąg b
n jest arytmetyczny.
Znajdź współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej f(x)=ax
2+bx+c wiedząc, że:
a) f(1)=3
b) f jest funkcją parzystą
c) liczba −2 jest jednym z pierwiastków równania f(x)=0
Wyszła mi taka funkcja: f(x)= −x
2+4, więc a=−1, b=0 c=4
Proszę o sprawdzenie tych dwóch zadań