Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem.
Smerf: f(x) = logx+1 (x3 + 5x2 + 6x )
Założenia :
{ x+1 > 1
{ x+1 ≠ 0
{ (x3 + 5x2 + 6x ) > 0
A dalej ?. Pomocy.
12 paź 14:42
ICSP: z którym założeniem masz problem ?
12 paź 14:45
Piotr 10: x+1>1
x>0
x+1≠0
x≠−1
x3+5x2+6x > 0
x(x2+5x+6)>0
x(x+3)(x+2)>0
12 paź 14:47
PW: Odwrotnie, x+1>0 i x+1≠1 (założenia dla podstawy logrytmu).
12 paź 15:08
Smerf: Ogólnie to nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi zależeniami.
Są napisane, wyliczone i tego co dalej to nie wiem..
12 paź 15:08
Smerf: Założeniami *
12 paź 15:09
Kaja: no po wyliczeniu trzeba wziąć część wspólną tego wszystkiego i to będzie właśnie dziedzina.
12 paź 17:03
Mila:

1) w podstawie logarytmu ma być liczba dodatnia i różna od jedynki⇔
x+1>0 i x+1≠1
x>−1 i x≠0a
i
2) liczba logarytmowana ma być dodatnia⇔
(x
3 + 5x
2 + 6x )>0
x*(x
2+5x+6)>0
miejsca zerowe:
x=0 lub x
2+5x+6=0
Δ=25−24=1
| | −5−1 | | −5+1 | |
x= |
| =−3 lub x= |
| =−2 |
| | 2 | | 2 | |
Zaznaczam na osi na niebiesko
x>0 lub x∊(−3,−2)
Część wspólna :
x∊(0,
∞)
12 paź 18:16