analiza matematyczna
PuRXUTM: mam takie pytanie, coś takiego miałem na wykładzie z analizy
(x,y)={{x}{x,y}}
może ktoś mi napisać co to znaczy

to (x,y) to raczej jakiś ciąg
12 paź 14:32
PW: Nie, jest to mnogościowa definicja pary uporządkowanej. Zamiast mówić o "dwóch elementach, z
których jeden jest uważany za pierwszy, a ten inny za drugi" lub opowiadać podobne rzeczy, do
których można się przyczepić (bo co to znaczy "pierwszy" i "drugi" − spyta dociekliwy Jasio,
albo co to znaczy "ten drugi", gdy oba są jednakowe) zdefiniowano parę uporządkowaną jako
zbiór złożony z dwóch elementów: a oraz zbioru złożonego z dwóch: a i b.
(a,b)={a,{a,b}}={{a,b},a}={{b,a},a}={{a,b}{,a}}
Następne równości są konsekwencją równości zbiorów (tu już nic się nie opowiada o porządku, a
więc nie ma znaczenia kolejność wypisywania, każdy z tych zapisów oznacza to samo).
12 paź 14:42
PW: Ostatni źle zapisałem, powinno być {a, {b,a}}. Nie jestem pewien, czy w ogóle jest potrzebny
ten nawias dla x w Twojej definicji
(x,y)= {{x},{x,y}},
ale na pewno niebieski przecinek − tak (oddziela dwa elementy zbioru).
12 paź 14:56
PuRXUTM: nie do końca rozumiem, ale dzięki wielkie PW
12 paź 15:22
Mila:
Zobacz rozwiązania przy zadaniach z funkcjami cyklometrycznymi.
12 paź 15:25
PuRXUTM: sprawdzę, dzięki wielkie, ale za chwilę bo teraz uczę się wykładu "na pamięć" bo na razie
innego rozwiązania nie widzę, ale pewnie zrozumiem to kiedyś
12 paź 16:12
Mila:
O czym wykład?
12 paź 16:25
PuRXUTM: teraz analiza matematyczna, ale na szczęście nie tylko ja nie rozumiem tego "szalonego"
wykładu.
Mam pytanie:
Z wykładu napisałem coś takiego:
Relacją R na X nazywamy relacją równoważnościową ⇔
1) jest zwrotna
2) symetria
3) przechodniość
Czy na pewno chodzi o relację równoważnościową

bo nie jestem pewny czy dobrze przepisałem
12 paź 16:50
Mila:
Dobrze, ale niegramatycznie.
12 paź 17:07
Mila:
Jakieś proste przykłady masz?
Wtedy wszystko zrozumiesz.
12 paź 17:08
PuRXUTM: chodziło mi o wyraz różnowartościowa

a przykłady jakieś w książce mam to coś rozumiem

dzięki
12 paź 17:58
Mila:
Relacja może być równoważnościowa, funkcja może być różnowartościowa.
12 paź 18:18
PuRXUTM: dzięki

kolejne pytanie z analizy:
Co to jest klasa równoważności
"Dana niech będzie relacja równoważności R na X
Dla x∊X def. [x]
R :={y∊X: xRy}
Dla dowolnych x,y∊X
([x]
R ∩ [y]
R ≠∅ ⇒ [x]
R=[y]
R)
o co w ogóle chodzi
12 paź 18:31
PuRXUTM: up
12 paź 19:38
Trivial: PuRXUTM, masz tutaj coś udowodnić?
12 paź 19:48
PuRXUTM: nie, to jest z wykładu i nie wiem o co chodzi...
12 paź 19:49
Trivial:
O relacjach niewiele wiem, ale tutaj wszystko masz napisane. Żeby zobaczyć co się dzieje weź
konkretny zbiór X i konkretną relację R. Np.:
X = { 1, 2, 3, 4, 5 }
[x]= = { y∊ { 1,2,3,4,5 } : x = y } = { x }
[5]= = { y∊ { 1,2,3,4,5 } : 5 = y } = { 5 }
[x]< = { y∊ { 1,2,3,4,5 } : x < y } = { x+1, x+2, ..., y }
[3]< = { y∊ { 1,2,3,4,5 } : 3 < y } = { 4, 5 }
Czyli intuicyjnie [x]R odpowiada na pytanie:
Jakie są możliwe liczby y w relacji R z x?
xRy, y = ?
12 paź 20:12
Mila:
X=N, xRy ⇔5/(x−y) ( swoimi słowami: x jest w relacji z y ⇔różnica (x−y) jest podzielna przez
5)
Wyznaczymy klasy abstrakcji
Relacja jest rónoważnościowa bo
1) xRx ponieważ 5/(x−x) relacja zwrotna
2)xRy⇔5/(x−y) ⇔5/(y−x)⇔yRx relacja symetryczna
3) sprawdź sam
Przy dzieleniu liczby naturalnej przez 5 możesz otrzymać reszty:{0,1,2,3,4}
(x−y) będzie podzielne przez 5 , jeżeli odejmiemy liczby które maja tę samą resztę z dzielenia
przez 5.
[1]R={1,6,11,16,...} liczby postaci 5k+1, k∊N
[2]R={2,7,12,17,....} liczby postaci 5k+2, k∊N
będzie 5 klas abstrakcji tej relacji.
1∊N z def. klasa równoważności relacji (abstrakcji) elementu x=1 to zbiór takich y∊X, ze
pozostają w relacji z jedynką.
Zapis ([x]R ∩ [y]R ≠∅ ⇒ [x]R=[y]R)
oznacza, że jeżeli część wspólna klas abstrakcji [x] [y] nie jest zbiorem pustym to klasy
abstrakcji
są równe".
12 paź 20:13
Basia:
PuRXUTUM zasugerowałeś wszystkich

Nie mówi się "relacja równoważnościowa" (chociaż nie jest żadnym błędem),
tylko po prostu i zwyczajnie "
relacja równoważności".
Ładniej brzmi
12 paź 20:21
Mila:
Witaj Basiu, moja chęć pomocy przeważa nad pamięcią. Lapsusy .
12 paź 20:47
PuRXUTM: dziękuje bardzo

jesteście świetni !
12 paź 20:54
Basia:
Witaj
Milu 
I nie przejmuj się; przecież to drobiazg
12 paź 21:07