Rozwiąż równanie
Sara: 2x2−7=0
Proszę o wyjaśnienie dlaczego tam wychodzi pierwiastek z 14.
12 paź 14:27
PW: Nie wychodzi.
12 paź 14:29
Kejt:
2x
2=7
po pozbyciu się niewymierności z mianownika: (rozszerzeniu ułamka o
√2)
12 paź 14:30
Antek: (
√2x−
√7)(
√2x+
√7) =0 wzor skroconego mnozenia (a
2−b
2)=......
to
√2x−
√7=0 to x= lub
√2x+
√7=0 to x=
| | 7 | | 7 | |
Lub mozesz tak 2x2=7 to x2= |
| to x=+/−√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 paź 14:33
PW: A nie mówiłem? Połowa tego.
12 paź 14:34
Sara: dzięki, teraz rozumiem o co w tym chodzi
12 paź 14:35
Mila:
2x
2−7=0
(x−
√7/2)*(x+
√7/2)=0
(x−
√7/2)=0 lub (x+
√7/2)=0
x=
√7/2 lub x=−
√7/2
| | √7*√2 | | √7*√2 | |
x= |
| lub x=− |
| |
| | √2*√2 | | √2*√2 | |
12 paź 14:36