Oblicz obwód trójkąta przedstawionego na rysunku. Wynik zaokrąglij do 0,1.
Konkordia:

Oblicz obwód trójkąta przedstawionego na rysunku. Wynik zaokrąglij do 0,1.
Nie potrafię rozwiązać tego zadania, proszę o pomoc. Nie wiem nawet od czego zacząć.
kąt A jest prosty, kąt B wynosi 21, a zaznaczony kąt przy boku C wynosi 49
12 paź 14:13
Aga1.:

α=49
0
β=21
0
Musisz korzystać z tablic.
12 paź 14:20
Konkordia: Ok, policzyłam. Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze, skomentować?
sin49= x4
0,75=x4/ *4
3=x
cos49=a4
0,66=a4 / *4
2,64=a
sin21=2,64c
0,36c=2,64 /:0,36
c=7,(3)
cos21=3+y7,33
0,93=3+y7,33 /*7,33
6,8169=3+y
3,82=y
Obw.= 2,64+3+3,82+7,33=16,79
16,79≈16,8
12 paź 14:42
PW: Obliczyłaś dłigość każdego z boków z zaokrągleniem, biorąc zbyt "grube" przybliżenia wartości
funkcji trygonometrycznych. Trzeba pamiętać, że błędy się mogą sumować, a więc obwód może nie
mieć żądanej dokładności.
Rada: wziąć najlepsze przybliżenia z tablic, a dopiero wynik końcowy zaokrąglić − zobacz, czy
nie otrzymasz innej odpowiedzi.
12 paź 15:48