Planimetria - wen okrag
trocina: Witam. Mam problem z zadaniem, kompletnie go nie rozumiem. Mogłby ktoś rozwiązać ? Z Góry
dziękuje

na kwadracie opisano okrag i wpisano wen okrag. pole powstalego pierscienia kolowego jest rowne
4 pi. oblicz pole kwadratu
12 paź 13:27
Aga1.:

Pole pierścienia=Pole dużego koła − pole małego koła
πR
2−πr
2=4π
R
2−r
2=4
Podstaw za R i r i oblicz a.
12 paź 13:46
PW: Niech kwadrat ma bok o długości a
Okrąg opisany ma promień równy połowie przekątnej kwadratu, czyli ... (przekątną z twierdzenia
Pitagorasa).
| | a | |
Okrąg wpisany ma promień równy |
| . |
| | 2 | |
Warto zrobić rysunek.
Pola tych dwóch kół obliczymy bez trudu, ich różnicę też, a ma być ona równa 4π.
Myślę, że w całym zadaniu (rozwiązaniu) najtrudniejsze jest pierwsze zdanie.
12 paź 13:48
PW: O, licho! Chciałem podpowiedzieć, a tu gotowe rozwiązanie.
12 paź 13:49
Aga1.: Witaj PW.
Nie ma gotowca, musi się jeszcze trochę potrudzić.
12 paź 13:59
PW: Ciekawe, czy da radę. Napisz, trocino.
12 paź 14:03
trocina: 14= 4 ? i co dalej ?
12 paź 14:14
PW: Zgubiłeś a (liczby R i r są zależne od a, Aga1 wyliczyła je nawet i napisała co zrobić).
12 paź 14:18
trocina: (
a√22)
2 − (
12a)
2 = 4
2a24 −
14a
2 = 4
i nie wiem jak to ogarnac
12 paź 14:54
Antek: | | 1 | | 4 | |
= |
| a2=4 to a2= |
| =4*4=16 to a=√16= ile lub a=−√16= ile . |
| | 4 | | | |
Ale bok nie moze miec wartosci ujemnej wiec zostale tylko ile ?
12 paź 14:58
PW: Oj, trocina, skup się, bo zaczniemy tłumaczyć na krowach. Miałeś dwie ćwiartki krowy odjąć
jedną ćwiartkę krowy i nie wiedziałeś co zrobic? Tylko nie tłumacz, że miałeś wątpliwości, czy
ćwiartki były tylne, czy przednie.
12 paź 15:03