równanie kwadratowe
ania: (2x+1)2−9(x−1)2=4−x
12 paź 13:21
Antek: Pani Aniu . Znamy wzory skroconego mnozenia ?
(a+b)2= i (a−b)2=.... jesli tak to liczymy tutaj
12 paź 13:23
ania: wiem, niestety wynik mi nie wychodzi
12 paź 13:26
ania: pomoże ktoś?
12 paź 13:36
ICSP: Napisz swoje obliczenia. Ktoś z pewnością sprawdzi
12 paź 13:38
rafi: 4x2+4x+1−9(x2−2x+1)=4−x
4x2+4x+1−9x2−18x+9−4+x=0
−5x2−13x+6=0
Δ=b2−4ac=−132−4*(−5)*6=169+120=289
policzysz x1 i x2?
12 paź 14:00
ICSP: rafi źle niestety
12 paź 14:01