konsekwencja logiczna
q: konsekwencja logiczna
mam problem ze zrozumieniem jednego z twierdzen:
"Niech U bedzie zbiorem formul, A zas formula; Jesli U |= A, to dla dowolnej formuly B zachodzi
U ∪ {B} |= A"
Wzorujac sie na przykladzie z ksiazki:
U = {p, ¬q}, A = (p ∨ r) ∧ (¬q ∨ ¬r) . Formula A jest konsekwencja logiczna dla wszystkich
interpretacji v takich, ze v(p) = 1 i v(q) = 0, co mozemy zapisac U |= A.
I teraz, to czego nie potrafie zrozumiec; zdefiniuje sobie dowolna formule B = ¬p, wtedy:
U ∪ {B} = {p, ¬q, ¬p}
Poprzednia interpretacja v nie jest dluzej modelem zbioru U ∪ {B}, dlaczego wiec U ∪ {B} |= A ?
12 paź 13:13
q: up
12 paź 18:14