Rozwiąż równanie.
majtaj5: Rozwiąż równanie.
! !x!−1!=3
12 paź 13:02
ICSP: ||x| − 1| = 3 ⇒ |x| − 1 = 3 v |x| − 1 = −3 ⇒ |x| = 4 v |x| = −2 ⇒ |x| = 4 ⇒ x = ± 4
12 paź 13:03
majtaj5: Przepraszam, ale nie rozumiem
wynik x∊{−4;4}
12 paź 13:10
ICSP: x = ± 4 co oznacza ze x = 4 v x = − 4 a to inaczej można zapisać jako x ∊ { − 4 ; 4} − zbiór
dwuelementowy składający się z liczb 4 oraz − 4
12 paź 13:12
Antek: ICSP pokazal CI jak rozwiazac to rownanie . Rozumiesz to ?
12 paź 13:15
12 paź 13:18
12 paź 13:26
Antek: ICSP juz CI to dokladnie rozpisal Wiemy ze np|10|=10 lub =−10 Teraz opuszczawsz
najbardziej zewnwtrza wartosc bezwzgledna
i masz |x|−1=3 lub |x|−1=−3 teraz zajmiemy sie |x|−1=3 to |x|=4 a wedlug tego co
napisalem wyzej to x=4 lub x=−4 czyli rozwiazaniem tego rownania jest x={−4.4} czyli zbior
dwuelementowy
Teraz zajmieny sie rownaniem |x|−1=−3 to |x|=−3+1 to |x|=−2 a to jest sprzecznosc gdyz
wartosc bezwzgledna nie moze byc liczba ujemna . wiec rownanie to nie posiada rozwiazania .
rozwiazaniem rownaia ||x|−1|=3 jest suma rozwiazan U nas zrozwiazaniem jest x={−4 ,4}
12 paź 13:59