Logarytmy
Rafał28: Porównaj liczby a i b, jeśli:
a = log2 √2 i b = log2 √3
Interesuje mnie dowód algebraiczny nie powołujący się na monotoniczność funkcji logarytmicznej.
Mogą być to własności funkcji wykładniczej.
12 paź 12:55
ICSP: | | a | | a | |
Sprawdź czy |
| > 1 czy |
| < 1 |
| | b | | b | |
12 paź 13:01
Rafał28:
Właśnie rozważałem takie przypadki i miałem z tym problem, ale chyba się udało:
Wiadomo, że:
b = log
2 √3 ⇔ 2
b =
√3 >
√2 = 2
1/2
Z def. funkcji wykładniczej:
2
b > 2
1/2 ⇔ b >
12 = a
12 paź 13:26
ICSP: | a | | log2 2 | |
| = |
| = log3 2 < log3 3 = 1 |
| b | | log2 3 | |
12 paź 13:29
PW: Rafale28, zastrzeżenie, żeby nie powoływać się na monotoniczność funkcji logarytmicznej jest
sztuczne. Powołujesz się na monotoniczność funkcji f(x)=2x, a to na jedno wychodzi. Logarytm
o podstawie 2 to funkcja odwrotna do f, a więc obie są rosnące (funkcja odwrotna do rosnącej
jest też rosnąca).
12 paź 14:14
Rafał28:
Źle się wyraziłem. Zadanie znalazłem w książce do szkoły średniej, gdzie uczeń czytając dany
rozdział z książki i rozwiązując później zadania ze zbioru zadań do danego rozdziału ma pełną
wiedzę o funkcji wykładniczej, natomiast monotoniczność funkcji logarytmicznej jest
przedstawiona dopiero później (rozdział dalej, niż to zadanie).
12 paź 15:07
PW: Rozumiem, idzie o to, by uczeń stosował i utrwalał definicję logarytmu, poradziłeś sobie w ten
sposób.
12 paź 15:11