Rzucamy 10 razy moneta...
marlena: Rzucamy 10 razy monetą. Prawdopodobieństwo, że co najmniej raz wypadnie orzeł, wynosi:
odp.1023/1024,ale dlaczego?
Ω=210 czyli 1024, chyba dobrze rozumiem, ale moc A?
prosze o wyjaśnienie krok po kroku
12 paź 12:42
12 paź 12:50
Saizou : można też policzyć zdarzenie przeciwne do zdarzenia A, zatem
| | 1 | | 1 | |
P(A')=( |
| )10= |
| , wówczas |
| | 2 | | 1024 | |
| | 1 | | 1023 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 1024 | | 1024 | |
12 paź 13:07
miesiek : 1−1/1024 to bedzie 1023/1024
18 gru 12:34