Wielomian
hst: Dany jest wielomian: W(x)=3x2 + bx + c. Wiadomo, że miejscami zerowymi są liczby 5 i −7.
WYznacz parametry b,c.
12 paź 12:20
ICSP: w(x) = 3(x−5)(x+7) = ...
Wystarczy wymnożyć
12 paź 12:22
hst: Δ=1296
√Δ = 36
12 paź 12:40
Antek: jesli mamy dane miejsca zerowe trojmianu kwadratowego to mozemy napisac postac iloczynowa tego
trojmianu
Wyglada ona tak y=a(x−x1)(x−x2) wiec nie ma zadnej potrzeby liczenia delty .
Delte bys liczyl jesli bys musial wyznaczyc miejsca zerowe , a tu mamy podane na tacy miejsca
zerowe wiec korzystamy z tego podarunku .
Wobec tego dziekujemy autorowi zadania za ten podarunek i piszemy postac iloczynowa
U nas a=3 x1=5 a x2=−7
czyli y=W(x)=3(x−5)(x−(−7) to W(x)=3(x−5)(x+7) i teraz nalezy wymnozyc te nawiasy z e soba
W(x)=(3x−15)(x+7) to W(x)= 3x*x+3x*7−15*x−15*7 uporzadkuj to i napisz ile wynosi b i c
12 paź 12:52
hst: Wyszedł mi taki wynik: 3x2+6x−105
12 paź 12:56
Antek: No to mamy postac ogolna rownania kwadratowego czyli ax2+bx+c
To wobec tego a=3
b −−to jest wspolczynnik ktory stoi przy x a c −−− to wyraz wolny wiec napisz ile wynosi b i
c
12 paź 13:01
ICSP: Dobrze
Czyli ile wynosi b oraz c ?
12 paź 13:01
Antek: No coz sie tam tak zacielo ?
12 paź 13:11
Saizou : albo powołać się na wzory Viete'a
6=b
−105=c
12 paź 13:25