Korzystając z własności wartości bezwzględnej, wykaż, że
majtaj5: Korzystając z własności wartości bezwzględnej, wykaż, że dla podanych wartości x prawdziwa jest
równość.
√4x2+16x+16/x+2=2 dla x>−2
wyszło mi x=−2 i 4=4 (x się skrócił)
chyba mam coś zle, a nie mam odp na końcu książki:(
12 paź 11:59
ICSP: otóz dla x > − 2 mamy :
| | √4x2 + 16x + 16 | | 2√x2 + 4x + 4 | | 2√(x+2)2 | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 2|x+2| | | 2(x+2) | |
= |
| = |
| = 2 = P |
| | x+2 | | (x+2) | |
c.n.w.
12 paź 12:07
Antek: 4x
2+16x+16=(2x+4)
2
| |2x+4| | |
| dla x>−2 bedzie |
| x+2=2 | |
| 2x+4 | |
| =2 to U{2{x+2)}{x+2}= ile ? |
| x+2 | |
Dla x>−2 opuszczamy wartosc bezwzgledna bez zmiany znaku dlaczego ?
12 paź 12:10
majtaj5: ok ICSP, mi wyszło 4=4 na jedno wychodzi, ale co z x=−2 nie spełnia założenia! a powinno
12 paź 12:16
ICSP: To ty chcesz dzielić przez 0
12 paź 12:17
majtaj5: rozpatrzyłem 2 możliwości wynik wartości bezwzględnej będzie +i− w − wyszło −2 w + tożsamość
2=2
i nic nie chcę dzielić. Chodzi mi o wynik −2, bo nie mieści się w przedziale
12 paź 12:24
ICSP: ale masz obliczyć wartość dla x > − 2. To co się dzieje dla x < − 2 Ciebie nie interesuje.
12 paź 12:28
majtaj5: rzeczywiście, dzięki
12 paź 12:32