indukcja matematyczna
buzek: Udowodnić za pomocą indukcji matematycznej, że dla każdej liczby naturalnej większej od 3
zachodzi nierówność:
3(n−1)>n2
Najpierw sprawdzam czy 4 spełnia nierówność itd.
Potem przekształcam i otrzymuję:
P=(n+1)2=n2+2n+1
L=3n=3(n−1)*3>3n2
I teraz nie wiem jak udowodnić, że 3n2>n2+2n+1.
Jak ktoś ma jakiś pomysł lub gdzieś popełniłem błąd, to proszę pisać, będę wdzięczny.
12 paź 11:58
PW: Nie bardzo tu widać zasadę indukcji. Sprawdzenie dla n=4 − dobrze, a potem
2. Założenie indukcyjne.
Załóżmy, że twierdzenie jest prawdziwe dla pewnej liczby naturalnej k≥4,to znaczy
(2) 3k−1>k2.
3. Teza indukcyjna. Przy założeniu (2) twierdzenie jest prawdziwe dla liczby następnej po k,
czyli dla n=k+1:
(3) 3k>(k+1)2.
4. Dowód indukcyjny.
L=3k=3k−1•3>k2•3 na mocy założenia indukcyjnego. Jest oczywiste, że
3k2=k2+2k2>k2+2k•2=k2+2k+2k>k2+2k+1=(k+1)2>P.
Pokazaliśmy, że przy założeniu (2) nierówność (3) jest prawdziwa.
Zastosowanie zasady indukcji kończy dowód.
12 paź 12:32
PW: Na końcu powinno być (k+1)2=P, skąd L>P.
12 paź 12:33