pole obszaru -całka
ankisiak1990: obliczyć pole obszaru D określonego nierównościami x
2+y
2≥1 (y−1)
2+x
2≤1, y≥
√3x
jak to rozwiązać

ktoś może pomóc albo podpowiedzieć jak zacząć?
z góry dziękuję
12 paź 11:50
Mila:
1) rysunek
2) współrzędne biegunowe.
12 paź 13:20
12 paź 13:25
ankisiak1990: czyli moje granice będą takie

r∊(0,1)
czyli
12 paź 13:47
Mila:
x=r cosα
y=r sinα
x
2+y
2≥1⇔r
2cos
2α+r
2sin
2α≥1⇔r
2≥1⇔r≥1
i
y
2−2y+1+x
2≤1
r
2sin
2α−2rsinα+r
2cos
2α≤0
r
2−2rsinα≤0⇔r(r−2sinα)≤0, r>0 i r≤2sinα
Czyli
r≥1 i r≤2sinα
12 paź 15:06
ankisiak1990: ok promień rozumiem dlaczego taki, ale mam problem cały czas z wyznaczaniem kąta

mogłabyś mi
wytłumaczyć jak wylicza się kąt

Z góry dzięki
12 paź 18:35
Trivial:

Wyznaczmy granice na r.
Z równania
niebieskiego okręgu mamy:
(y−1)
2 + x
2 = 1
y
2 + x
2 − 2y = 0
r
2 − 2rsinφ = 0
r = 2sinφ
Zatem 1 ≤ r ≤ 2sinφ
Wyznaczamy granice na φ:
| | π | |
Z prawej strony mamy prostą y = √3x, zatem tanφ = √3 → φ = |
| . |
| | 3 | |
Z lewej strony mamy przecięcie okręgów. Zatem:
| | 1 | | 5π | |
2sinφ = 1 ⇔ sinφ = |
| → φ = |
| |
| | 2 | | 6 | |
Pozostało obliczyć objętość:
| | 2√3+π | |
V = ∬V dV = ∫π/35π/6 dφ ∫12sinφ rdr = |
| ≈ 1.65142 |
| | 4 | |
12 paź 19:00
Mila:
A!, rzeczywiście, tak to jest, gdy się nie patrzy uważnie na rysunek.
To pięknie dziękuję, zawsze trzeba dążyć do prawdy.
12 paź 19:17
Mila:
Idę zrobić deser, może poprawi mi się spostrzegawczość.
12 paź 19:24
Trivial: Smacznego. (:
12 paź 19:44