proszę o pomoc
hst: Rozłóż na czynniki stopnia możliwie najniższego wielomian W(x) = −x2 − 10x − 25
12 paź 11:48
Kejt: postać iloczynowa trójmianu kwadratowego (funkcji kwadratowej) jest Ci znana?
12 paź 11:49
hst: y=ax2+bx+c tak?
12 paź 11:55
Kejt: postać iloczynowa:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
gdzie x1 i x2 to miejsca zerowe
12 paź 11:56
hst: Δ mi wychodzi 0
12 paź 11:59
rafi: Δ=0 to x0=−b/2a
12 paź 12:02
hst: Xo=−5
12 paź 12:03
rafi: ostać iloczynowa:
f(x)=a(x−x0)
12 paź 12:04
hst: f(x)=−1(x−5)
12 paź 12:06
Kejt: rafi.. drobna poprawka:
f(x)=a(x−x0)2
12 paź 12:07
hst: f(x)=−1(x−5) − dobrze? sory, ze zamulam przy tak latwym zadaniu
12 paź 12:12
Agataku: spojrz na poprawke Kejta
12 paź 12:26
Kejt: Kejty *

jestem dziewczyną
12 paź 12:31
hst: f(x)=−1(x−5)2 = (−x+5)2 = −x2+25. x=5 ?
12 paź 12:44
Kejt: O.o
Ty masz go rozłożyć na czynniki..czemu liczysz x? w dodatku po chińsku jakoś
12 paź 12:46
hst: No to nie wiem jak to zrobić
12 paź 12:47
Kejt: to już jest koniec..
W(x)=−(x+5)2
12 paź 12:48
hst: Masakra. Dzieki za pomoc
12 paź 12:49