granica
Pawel: lim(x,y)→(0,0) x (ln(x2 +2y2)
12 paź 11:36
Pawel: Jest ktoś w stanie mi pomóc?
12 paź 13:05
ICSP: 0 ≤ |x(ln(x2 + 2y2))| ≤ |x(x2 + 2y2) |
Z trzech funkcji ...
12 paź 13:08
Pawel: aLe to jest prawda?
Wówczas chyba było by, że | ln(x2+2y2) | ≤x2 + 2y2 ,ale np jeśli x=y to | ln(3x2)|
≤3x2, a to nie zawsze będzie dobrze , bo dla np. 1100 nie działa
12 paź 14:58
Trivial:
ICSP, weź (x,y) = (0.5,0) i Twoja metoda przestaje działać.

Wystarczy przejść na współrzędne biegunowe.
(x,y)→(0,0) ⇒ (r,φ) → (0, dowolne)
x*ln(x
2+2y
2) = rcosφ*ln(r
2 + r
2sin
2φ) = rcosφ*[2ln(r) + ln(1+sin
2φ)]
= [2r*ln(r) + r*ln(1+sin
2φ)]*cosφ
Jeśli r*ln(r) → 0 to mamy, że granica = 0 dla dowolnego φ
| | ln(r) | | 1/r | |
limr→0 rln(r) = limr→0 |
| =H= limr→0 |
| = limr→0 −r = 0. |
| | 1/r | | −(1/r)2 | |
Zatem
lim
(x,y)→(0,0) x*ln(x
2+2y
2) = 0.
12 paź 15:19
Pawel: "weź (x,y) = (0.5,0) i Twoja metoda przestaje działać"
Rozpatruje punkty blisko 0 , takie by x2+2y2 <1
Weź punkt to nic nie pokazuje , ale
ze wspołrzędnych biegunowych bedzie ze granica 0 , ale tak by nie było z tej nierówności
wczesniejchyba , bo wówczas nie zajdzie | ln(x)| <x ,
12 paź 15:27
Pawel: ale dzięki
12 paź 15:27
Pawel: z biegunowych pasuje
12 paź 15:27
Trivial:
"weź punkt to nic nie pokazuje" − pokazuje. ICSP napisał swoją nierówność jakby to była
prawda dla każdego (x,y).
12 paź 15:28
Pawel: "weź punkt to nic nie pokazuje"
Mi też chodziło i że nierówność nie jest prawdziwa dla dowolnych (x,y).
Sory, Trival myślałem , że TO ICSP napisał wczesniej
12 paź 15:36