Rozwiąż równianie.
Natalia: Rozwiąż równanie:
12 paź 10:18
pigor: ..., np. tak : ma ono sens ⇔ (*)
xy≠0 i x≠y , wówczas
| 1 | | 1 | | 1 | | y−x | | 1 | |
| − |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ xy= (x−y)(y−x) ⇔ |
| x | | y | | x−y | | xy | | x−y | |
⇔ xy= −(x−y)
2 ⇔ (x−y)
2= −xy i xy>0 ⇔
(x−y)2+xy= 0 i xy >0, stąd
i z (*) wynika, że dane
równanie jest sprzeczne, czyli nie istnieje para
liczb (x,y)∊R
2 spełniająca to równanie . ...
12 paź 10:57
ICSP: to założenie xy > 0 troszkę mi się nie podoba. Chyba miałeś na myśli xy < 0 ?
| | 1 | | 3 | |
x2 −xy + y2 = 0 ⇒ (x − |
| y)2 + |
| y2 = 0 |
| | 2 | | 4 | |
Teraz trzeba dodać odpowiedni komentarz dlaczego to równanie jest sprzeczne
12 paź 11:02
pigor: ..., kurcze no jasne; dziękuję ; miało być
oczywista oczywistość
xy<0 ; taka wpadka

z samego rana; idę ; znikam:
12 paź 11:23
pigor: .., a w ogóle, to namotałem on−line i lepiej nie patrzyć, co tam
piszę tylko skupić się na pięknym rozwiązaniu ICSP−a; pozdrawiam
12 paź 11:31