Problem
Piotr 10: Dla jakich k okrąg o równaniu x2+y2−6x−2ky+2k2−10k+9=0 zawiera się w zbiorze A={(x;y): x≥0 ⋀
y≥0}.
(x−3)2+(y−k)2=10k−k2
S(3;k) ⋀ 10k−k2 >0
k≥0 ⋀ k∊(0;10)
Hmm? Co jeszcze trzeba uwzględnić?
11 paź 23:47
Basia:

ten okrąg musi się "zmieścić" w I ćwiartce układu współrzędnych (czyli w A)
może być taki jak te czerwone, ale już nie taki jak ten niebieski
1. r=10k−k
2≤3
2: x
s−r = k−10k+k
2 = k
2−9k ≥ 0
12 paź 00:05
Piotr 10: Zamiast xs powinno być ys , tak? w Drugim punkcie
12 paź 00:07
Basia: tak oczywiście; y
s
12 paź 00:08
Piotr 10: A i jeszcze r=√10k−k2 , czyli ys − √10k−k2 ≥0?
12 paź 00:09
Basia:
czyli
√10k−k2 ≤ 3
i
k − √10k−k2 ≥ 0
nie wiem dlaczego wydawało mi się, że już piszesz o r, a nie o r2
12 paź 00:11
Piotr 10: Ta drugą nierowność to tak
k≥√10k−k2
Można podnieść do kwadratu gdyż k≥0, tak?
12 paź 00:13
Basia: plus oczywiście te dwa warunki, które sam na początku podałeś
k≥0 i k∊(0;10)
czyli ostatecznie:
1. k∊(0;10)
2. √10k−k2 ≤3
3. k − √10k−k2 ≥ 0
12 paź 00:13
Piotr 10: Ok. Dziękuję za pomoc

. Dobranoc
12 paź 00:14
Basia: jak najbardziej, ewentualnie odrzucisz tzw.rozwiązanie obce (czyli ujemne) gdyby się pokazały
12 paź 00:15