oblicz
Maro94: | | (−1,−2) | |
Liczby zespolone. Obliczyć |
| |
| | (3,4) | |
11 paź 23:29
Mila:
| −1−2i | | (−1−2i)*(3−4i) | |
| = |
| |
| 3+4i | | 32−42*i2 | |
Dokończysz?
11 paź 23:32
Basia:
| −1−2i | | (−1−2i)(3−4i) | |
| = |
| = |
| 3+4i | | (3+4i)(3−4i) | |
| −3+4i−6i+8i2 | | −3−2i−8 | | −11−2i | | 11 | | 2 | |
| = |
| = |
| = − |
| − |
| *i |
| 9−16i2 | | 9+16 | | 25 | | 25 | | 25 | |
11 paź 23:34
Maro94: Dzięki, a mam jeszcze coś takiego: Wyznacz liczny zespolona spełniające warunek
x2+4i=0
od czego zacząć?
11 paź 23:39
PW: x2=−4i
Kwadrat liczby x jest liczbą "czysto urojoną".
Jeżeli oznaczyć x=a+bi, a,b∊R, to x2=a2+2abi−b2
W takim razie Re(x2)=a2−b2=0⇔a=b∨a=−b
oraz 2abi=−4i, czyli ab=−2
Z obydwu warunków wynika (a=√2⋀b=−√2) ∨ (a=−√2∧b=√2)
x=√2(1−i) lub x=−√2(1−i)
12 paź 00:30