Rozłóż wyrażenie na czynniki:
Mathematican:): Rozłóż wyrażenie na czynniki:
a) x2−2x−4y−4y2
b) x3+x2−y2+y3
c) x3−x2−xy−y2−y3
d) x4−x2y2+y4
e) (x+y+z)3−(x3+y3+z3)
Z góry dziękuję za naprowadzenie do rozwiązania chociaż jednego przykładu.
11 paź 23:00
krystek: x2−4y2−2(x+2y)=(x+2y)(x−2y)−2(x+2y)=(x+2y)(x−2y−2)
11 paź 23:05
Basia:
(a)
(x2−4y2) − (2x+4y) = (x−2y)(x+2y) − 2(x+2y) =....................
(b)
(x3+y3) + (x2−y2) = (x+y)(x2−xy+y2) + (x−y)(x+y) = ...................
(c)
(x3−y3) − (x2+xy+y2) = (x−y)(x2+xy+y2) − (x2+xy+y2) = ...............
(d)
x4+y4 = (x2+y2)2 − 2x2y2
x4+y4 − x2y2 = (x2+y2)2 − 2x2y2 − x2y2 =
(x2+y2)2 − 3x2y2 = (x2+y2)2 − (√3xy)2 = .................
(e)
policz (x+y+z)3
11 paź 23:10