liczby zespolone
xbc: a. prosze o sprawdzenie
znajdz liczby x,y ∊ R spelniajace rownanie:
(2+3yi)(x−2i)=2+xi
po wymnozeniu i pogrupowaniu mam
(2x+6y)+(−4+3yx)i=2+xi
tak wiec 2x+6y=2
x=1−3y
−4+3y(1−3y)=1−3y
−9y2+6y−5=0
wychodzi Δ ujemna czyli nie ma x,y ∊ R spelniajacych rownanie czy moze gdzies popelniam blad
b. znajdz wszystkie l. zespolonespelniajace rownanie
4(sprzezenie z)=z2+4
i wyszlo mi ze z=−2+4i
czy to jest dobrze?
c. jak zabrac sie za taki uklad rownan, normalnie wyznaczyc z pierwszego rownania z lub u i
podstqwic do drugiego, wyglada to dosyc topornie
(2+i)z+(2−i)u=6
(3+2i)z+(3−2i)u=8
prosze o pomoc
11 paź 22:34
Basia:
ad.a
wszystko się zgadza; takie x,y∊R nie istnieją
może nie miały być rzeczywiste ? bo zespolone istnieją
ad.b
z = x+y*i
4(x−y*i) = (x+y*i)2 + 4
4x − 4yi = x2 + 2xyi + yi2 + 4
4x − 4yi = x2 + 2xyi − y2 + 4
(−x2+y2 + 4x − 4) + (−4y − 2xy)*i = 0
−4y − 2xy = 0
−x2 + y2 + 4x − 4 = 0
z (1)
−2y(2+x) = 0
y = 0 lub x = −2
y=0 to z (2)
−x2+4x−4=0
x2 − 4x + 4 = 0
(x−2)2 = 0
x=2
i masz liczbę 2+0*i = 2 (też jest zespolona)
x = −2 to z (2)
−4+y2−8−4 = 0
y2 = 16
y = ±4
czyli masz jeszcze dwie: −2+4i i −2−4i
11 paź 22:50
xbc: dzieki wielkie, w a na pewno maja byc rzeczywiste, chodz sa tylko zespolone pierwiastki
a za ostatni podpunkt jak sie zabrac?
11 paź 22:59
Basia: niestety tak jak piszesz
(2+i)z+(2−i)u=6
(3+2i)z+(3−2i)u=8
| | 6−(2−i)u | |
(3+2i)* |
| + (3−2i)u = 8 |
| | 2+i | |
(3+2i)(6−(2−i)u) + (3−2i)(2+i)u = 8(2+i)
18 + 12i − (3+2i)(2−i)u + (3−2i)(2+i)u = 16 + 8i
(6+3i − 4i − 2i
2)u − (6−3i+4i − 2i
2)u = −2 − 4i
(8−i)u − (8+i)u = −2−4i
u(8−i−8−i) = −2 − 4i
−2i*u = −2−4i
| | −2−4i | | (−2−4i)*i | | −2i − 4i2 | | 4−2i | |
u = |
| = |
| = |
| = |
| = 2 − i |
| | −2i | | −2i2 | | 2 | | 2 | |
| | 6−(2−i)(2−i) | | 6 −4 + 4i −i2 | | 3+4i | |
z = |
| = |
| = |
| = |
| | 2+i | | 2+i | | 2+i | |
| (3+4i)(2−i) | | 6−3i+8i−4i2 | | 10+5i | |
| = |
| = |
| = 2+i |
| (2+i)(2−i) | | 4−i2 | | 5 | |
11 paź 23:00
xbc: czyli dobrze

nie wiem jak Ci dziekowac
11 paź 23:05
xbc: przy okazji: czy skrypt Bialasa Matematyka dla studiów inżynierskich. Cz. 1. Algebra i
geometria
i zestaw Skoczylasa o Algebrze liniowej to dobry material do nauki? zalezy mi na tym by bylo
wiele przykladow rozwiazywania zadan a nie wiekszosc teorii i dowodow do nich, mozesz cos
polecic?
11 paź 23:12
Mila:
1) Masz dobre obliczenia
2)
3)
(2+i)z+(2−i)u=6
(3+2i)z+(3−2i)u=8
W=(2+i)*(3−2i)−(2−i)*(3+2i)=−2i
W
z=6*(3−2i)−8(2−i)=2−4i
W
u=8*(2+i)−6*(3+2i)=....
11 paź 23:13
Basia: Skoczylas na pewno tak; Białasa nie znam
11 paź 23:14
xbc: a w cos jeszcze warto sie zaopatrzyc?
11 paź 23:17
Basia: to zależy co studiujesz i na jakim poziomie masz matematykę
11 paź 23:22