matematykaszkolna.pl
Pytanie Ratarcia: Mam do Was pytanie, czy mając coś takiego ,że 4≥4 mogę napisać ,że to jest prawda matematyczna ?
11 paź 21:28
Basia: to jest prawda emotka zapis 4≥4 oznacza, że 4=4 (prawda) lub 4>4 (fałsz) 1 ∨ 0 ⇔ 1
11 paź 21:45
Ratarcia: Basia ja wiem, ze to jest prawda ,ale chodzi mi o to ,że na kartkówce napisałam taki komentarz kończący taką nierówność,a pan magister mnie wyśmiał.. I zastanawia mnie o co mu kur.. chodzi..
11 paź 22:01
Basia: musiałabym znać zadanie i widzieć rozwiązanie, żeby zająć stanowisko emotka
11 paź 22:02
Ratarcia: trzeba było udowodnić metodą indukcji matematycznej ,że 4n≥4n , no i w pierwszym kroku sprawdzamy dla n=1 ,no i po podstawieniu 1 za n ,wyszło to co napisałam u góry w pierwszym pytaniu, no i ,że to jest prawda, to napisałam przy tym komentarz ,że podana nierówność jest prawdą matematyczną..
11 paź 22:06
Basia: sądzę, że chodzi o tę "prawdę matematyczną" takie pojęcie nie istnieje; a sformułowanie jest dość zabawne, bo brzmi tak jakby "prawda matematyczna" była jakąś inną prawdą niż np. "prawda biologiczna" albo prawda w ogóle chyba o to chodziło trzeba było napisać: nierówność 4≥4 jest prawdziwa albo zdanie "4≥4" jest zdaniem prawdziwym
11 paź 22:12
Ratarcia: może i racja, chociaż mnie to zaskoczyło bo wiele razy czy to w LO czy nawet teraz na studiach na wykładach profesorowie też piszą obok rozwiązanego równania czy nierówności ''prawda'' i dla mnie to było normalne, do dnia dzisiejszego.. Dzieki za odpowiedź emotka
11 paź 22:17
Basia: "prawda" tak; to jest w porządku; niepotrzebny ten przymiotnik "matematyczna"
11 paź 22:33