rozwiąż nierówność
OLGA: ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ: |1−|x||<12
11 paź 21:05
Basia:
|1−|x|| = ||x|−1|
i mamy
||x|−1| < 12
−12 < |x|−1 < 12
−11 < |x| < 13
czyli masz układ
|x| > −11 to jest prawdą dla dowolnego x∊R
|x|<13
−13 < x < 13
x∊R∩(−13;13) = (−13;13)
11 paź 21:11
OLGA: kurcze, da się to przedstawić jeszcze jaśniej, bo nie sztuka przepisać, tylko pojąć−nie łapię
11 paź 21:13
Basia: czego konkretnie ?
11 paź 21:14
OLGA: od początku, dlaczego |1−|x|| = ||x|−1|
11 paź 21:16
Basia:
|1| = |−1| = 1
|2| = |−2| = 2
i tak dalej
|x| = |−x|
wartość bezwzględna wyrażenia w(x) i wyrażenia do niego przeciwnego czyli −w(x)
są sobie równe
|1 − |x| | = |−(1−|x|) | = | −1+|x| | = | |x|−1 |
11 paź 21:19
OLGA: a dlaczego w odpowiedzi nie uwzględniamy |x| > −11
11 paź 21:22
Basia: uwzględniamy
rozwiązaniem nierówności |x| > −11 jest R
bo |czegokolwiek| ≥ 0 > −11
11 paź 21:28
OLGA: dziękuję Ci serdecznie
11 paź 21:34