Funkcja kwadratowa
Nika: Dana jest funkcja f(x)=x2+2x−5. Podaj równanie osi symetrii wykresu funkcji f.
11 paź 20:22
lola: znajdź więc współrzędne wierzchołka paraboli i narysuj jej wykres;
11 paź 20:25
lola: powinnaś zobaczyć czym jest ta oś symetrii
11 paź 20:26
pigor: ..., no. tak :
f(x)= x
2+2x−5= x
2−2x+1−6= (x−
1)
2−6 ⇒
x=1, lub inaczej
zapisane
x−1=0 − szukane
równanie osi symetrii danej paraboli . ...
11 paź 20:27
lola: pigor daj coś ludziom do myślenia a nie tylko odpowiedzi wprost

mogę Ci dać zadanie jakieś
porządniejsze a nie
11 paź 20:31
Nika: Dzięki, ratujecie mi życie
11 paź 20:32
pigor: ... no właśnie to robię, bo w szkole rzadko tak robią ....
11 paź 20:34