Funkcja kwadratowa pomocy
Nika: Oblicz a, jeśli wiadomo, że punkt A(2,3) należy do wykresu funkcji y=ax2 −4x
11 paź 20:20
fx: f(2) = 3
Podstaw za argument 2 przyrównaj do 3 i rozwiąż równanie.
11 paź 20:33
lola: A=(x,y) zatem podstaw do wzoru funkcji odpowiednio 2 i 3
11 paź 20:34
Nika: Wynik będzie a= − 34 ?
11 paź 20:41
lola: rozpisz to więc
11 paź 20:44
Nika: y=ax2 −4x
3=a22 −4*2
3=a4−8
3a=−4
−4a=3
a=−34
tak?
11 paź 21:04
lola: 3=a*4−8
a to jest
3= 4a − 8
więc jak będzie?
11 paź 21:07
Nika: 4a=11
a=114
a=234
11 paź 21:10
Nika: Nie wiem co ja dzisiaj wyprawiam, prostych rzeczy nie umiem rozwiązać

chyba sobie tą matmę
na jutro zostawię. I dzięki za pomoc
11 paź 21:11