równania trygonometryczne.
łucja: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać:
cos3x=−√3/2
cos3x<−√3/2
Najlepiej od początku, bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
11 paź 20:15
Janek191:
więc
z wykresu funkcji y = cos 3 x mamy
3x = 150
o + 360
o *k lub 3x = 210
o + 360
o*k
czyli
x = 50
o + 120
o*k lub x = 70
o + 120
o*k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Inaczej
| | 5 | | 2 | | 7 | | 2 | |
x = |
| π + |
| π*k lub x = |
| π + |
| π*k, k − dowolna liczba całkowita |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
=========================================================
12 paź 07:36
Janek191:
więc
z wykresu funkcji y = cos 3 x mamy
3x = 150
o + 360
o *k lub 3x = 210
o + 360
o*k
czyli
x = 50
o + 120
o*k lub x = 70
o + 120
o*k
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Inaczej
| | 5 | | 2 | | 7 | | 2 | |
x = |
| π + |
| π*k lub x = |
| π + |
| π*k, k − dowolna liczba całkowita |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
=========================================================
12 paź 07:37
pigor: ..., lub np. tak :
cos3x= −12√3 ⇔ 3x= −
16π+2kπ lub 3x=
16π+2kπ /:3 , k∊C ⇔
⇔
x= −118π+23kπ lub
x= 118π+23kπ, k∊C
i tyle, albo
dalej ⇒ x= −
118π+
23π+
23kπ lub x=
118π+
23kπ ⇔
⇔
x= 1118π+23kπ lub
x= 118π+23kπ , k∊C ⇔
⇔
x= 118π(11+12k) lub
x=118π(1+12k), k∊C . ...

a więc masz 3 równoważne odpowiedzi , ...

wybierz sobie
12 paź 11:18