bede wdzięczny za pomoc
Janek 100:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Funkcja f(x)=3ax−b jest malejąca, g(x)=bx−3a jest rosnąca..Wykresy tych funkcji przecinają się
na osi OX w tym samym punkcie A.
a/ oblicz odciętą pktu A,
b/ wyznacz wzory obu funkcji wiedząc ,że wykres funkcji f(x) jest prostopadły do wykresu
funkcji g(x).
11 paź 20:09
Basia:
odcięta A to miejsce zerowe funkcji
masz
3ax − b = 0
bx − 3a = 0
3ax − b = bx − 3a
3ax − bx = b−3a
(3a−b)x = b−3a
3a−b≠0 bo skoro f(x) jest malejąca to 3a<0, a g(x) rosnąca to b>0
więc 3a≠b (dodatnia ≠ ujemna)
| | b−3a | | −(3a−b) | |
x = |
| = |
| = −1 |
| | 3a−b | | 3a−b | |
x
a = −1
f(−1) = 0
−3a−b = 0 /*(−1)
3a + b = 0
ponadto wykresy f i g są prostymi prostopadłymi ⇔
3a*b = −1
9a
2 − 1 = 0
(3a−1)(3a+1) = 0
a = −
13 (bo f jest malejąca)
b = 1
f(x) = −x−1
g(x) = x +1
11 paź 20:37
Janek 100: serdecznie dziękuję za pomoc w rozwiązaniu.
11 paź 21:09