Równanie.
Blue: Dane jest równanie x2 +(m+1)x+3m−2=0
uzasadnij że −3 nie jest rozwiązaniem tego równania dla żadnej wartości parametru m
11 paź 18:36
Asia.: oblicz Δ

(m+1)
2 −4*(3m−2) ....
11 paź 18:45
Asia.: powinnaś/eś otrzymać m
2−10m+9 (przynajmniej ja tyle otrzymałam xd)
następnie z tego obliczasz Δ i bd 64 czyli
√64 = 8
m1= 1 a m2=9 czyli nie −3 cnu

mam nadzieję, że pomogłam
11 paź 18:50
Bogdan:
Δ jest niepotrzebna
11 paź 18:51
Mila:
x2 +(m+1)x+3m−2=0
Jeżeli (−3) jest pierwiastkiem równania to w(−3)=0
w(−3)=(−3)2+(m+1)*(−3)+3m−2=0
9−3m−3+3m−2=0
4=0 sprzeczność, nie istnieje parametr m∊R, aby x=−3 było pierwiastkiem
11 paź 18:53
Bogdan:
dla x = −3: (−3)2 + (m + 1)*(−3) + 3m − 2 = 9 − 3m − 3 + 3m − 2 = 4 ≠ 0
11 paź 18:54