oblicz
Agataku: oblicz:
| | 6423*√8 | | 1 | | 7π | |
a) |
| − log4232− |
| sin |
| = |
| | 0,5−4 *4√4 | | 2 | | 6 | |
przy czym 2 jest dokladnie nad 4 , jakos nie potrafie inaczej tu tego zapisac niz powyzej,
no moge jeszcze log
2432

b)3
log927+log
139−
√3log316=
=(9
12)
log927+(−2)−(3
12)
log316=
=(9
log927)
12 −2 − (3
log316)
12=
=27
12−2−16
12=
=
√27−2−
√16=
=3
√3−2−4=
=3
√3−6
wiecie gdzie mozna znalezc informacje jak to wykonac? nie koniecznie ten same przyklady,
ale z podobnymi wyrazeniami do przykladu a
prosilabym takze o sprawdzenie b
z gory dziekuje
11 paź 18:02
Kaja: | | (26)23*232 | | 5 | | 1 | | π | |
a) |
| −( |
| )2− |
| *(−sin |
| )= |
| | 24*224 | | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 2112 | | 25 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| =2−6=−4 |
| | 292 | | 4 | | 4 | |
podpunkt b) jest dobrze
12 paź 09:41
Agataku: | | π | |
sin |
| to wziete z tabeli funkci trygonometrycznych? |
| | 6 | |
12 paź 12:23
Antek: | | π | |
a ile to jest |
| w stopniach ? |
| | 6 | |
12 paź 12:30
Agataku: no 30o
12 paź 12:55
Antek: wiec sin30=..... to juz powinno byc znane
12 paź 12:56
12 paź 12:59
Antek:
12 paź 13:03
Agataku: a gdy przy log
dab=c[ a, d w jednej lini jak w symbolu Newtona ale bez nawiasow)
| | | |
moze lepiej widoczne, log | b=c tylko bez nawiasow to jak to d traktujemy? jest jakis |
| | |
wzor na to?
12 paź 13:16
Mila:
log32x=(log3)2
12 paź 13:23
Antek: Dzien dobry
Milu
tez myslalem ze to bedzie potega.
12 paź 13:24
Agataku: czyli log9x?
12 paź 13:43
Antek: To nie tak .
Jesli masz np log239=(log39)2=22=4
12 paź 14:06
Mila:
Witaj ,Antek
Ma być tak:
log32x=(log3x)2
całą wartość logarytmu podnosisz do kwadratu
log42(64)=(log4(64))2=32=9
12 paź 14:43
Agataku: | | 25 | |
log2432=(log432)2=2,52=6,25= |
| |
| | 4 | |
ok Dziękuję serdecznie
12 paź 15:32