studia matematyczne a liceum
Asia.: Hej

W tym roku piszę maturę i wybieram się na studia matematyczne, jeszcze nie wiem dokładne jaki
kierunek mnie najbardziej interesuje...
Wiele czytałam o nich i podobno mają niewiele wspólnego z tym co jest w liceum. Oczywiście uczę
się rozszerzenia z matmy i nie mam większych problemów z jej opanowaniem. Ale czytałam, że
baaardzo dużo osób albo rezygnuje sama bo nie tego się spodziewała, abo są dla nich za
trudne... Podobno po pierwszym roku odpada ponad połowa...
Może orientujecie się jak to wygląda? Czego można się spodziewać? Czy naprawdę są takie
straszne? I co najważniejsze czy po nich można znaleźć jakąś dobrą pracę

Z góry dziękuję za odpowiedź
11 paź 17:55
PW: Zawsze odpadali. Trzeba mieć specyficzny umysł i dużo samozaparcia, żeby to znieść. Teoria,
teoria, teoria, dowody, dowody, dowody.
11 paź 18:04
Bogdan:
Dodam, że trzeba mieć przyjemność z poznawania królowej nauk, bez tego nauka staje się
ciężką orką.
11 paź 19:09
lola: To jest tylko twój wybór. Tego po prostu trzeba chcieć się uczyć

I jak już iść to do
najlepszych i uczyć się od najlepszych więc mierz wysoko,albo chociaż spróbuj i przekonaj się
na własnej skórze. Masz baaardzo dużo czasu jeszcze. Ja zmieniałam na matmę w ostatniej chwili
, wybrałam uczelnie której nigdy nie brałam pod uwagę i jest świetnie jak na razie , pzdr
11 paź 20:21
Pestek: Dwa lata temu zacząłem jednocześnie inforamtykę i matematykę dziennie na UAMie. Po pół roku
zrezygnowałem z matematyki, dlaczego? Dwa kierunki to było dla mnie troszkę za dużo. Na
informatyce matematyki i tak mam dużo, więc ta zaspokoja mi głód "Królowej Nauk".
Po matmie ciężko o dobrą pracę − niestety. Widać to było bardzo na targach pracy na naszym
wydziale, większość pracodawców, by nie powiedzieć 100% szukało informatyków, dla matematyków
ofert nie było. Ale mam dobrą wiadomość: Studiuj informatykę, masz na niej bardzo dużo
matematyki, ponadto wreszcie zaczniesz wykorzystywać matematyką w praktyce. Szczególnie jak
pójdziesz w stronę grafiki 3D w grach komputerowych.
Pozdrawiam.
12 paź 01:11