prosta l
sisisisi: Prosta l jest styczna do okręgu którego środkiem jest punkt A. oblicz promień tego okręgu
a) l: y=12x +4; A(−3,0)
11 paź 17:52
Asia.: zrób sb rysunek, podobno on dużo daje (słowa mojego nauczyciela od matmy

)
musisz skorzystać z wzoru środka okręgu (czy jak to tam się mówi/pisze)
ponieważ jest jeden punkt wspólny to r będzie równe dla odległości między środkiem a prostą. i
r musi padać na prostą w 90stopni...
11 paź 18:43
Bogdan:
| | |1*(−3) − 2*0 + 8| | |
Prosta l: x − 2y + 8 = 0, r = |
| = ... |
| | √12 + 22 | |
Korzystamy z wzoru na odległość punktu od prostej podanej w postaci ogólnej.
11 paź 18:59
T:
26 lut 23:01