Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 1 i 7. Sinus najmniejszego
kamczatka: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 1 i 7. Sinus najmniejszego kąta tego
trójkąta jest równy:
1+49=c
2
c=
√50
| | 7 | |
więc sinα= |
| a w odpowiedziach mam odpowiedź √210 co zrobiłęm nie tak ? |
| | √50 | |
11 paź 17:24
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
jak widzisz ... sinus MNIEJSZEGO kąta to sinα = |
| |
| | √50 | |
i wyciągasz niewymierność z mianownika
11 paź 17:27
kamczatka: | | 7 | |
to ten mniejszy kąt jest przy 1 więc powinno być |
| |
| | √50 | |
11 paź 17:29
wredulus_pospolitus:
gdzie ... patrz rysunek ... mniejszy kąt jest pomiędzy bokami 7 i √50
11 paź 17:30
kamczatka: | | √2 | |
faktycznie a po rozłożeniu na czynniki wychodzi 5√2 jak to wymnożyć żeby wyszło |
| ? |
| | 10 | |
11 paź 17:32
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | | 1*√2 | | √2 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| √50 | | 5√2 | | 5√2*√2 | | 10 | |
11 paź 17:34
kamczatka: dzięki.
11 paź 17:35