.
Olga: Wykaz ze iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6
Wiem, że są to 3 kolejne liczby całkowite więc jedna z nich jest podzielna przez 3 i
przynajmniej jedna z nich jest podzielna przez 2, więc ta liczba jest podzielna przez 6, ale
nie wystarcza takie wyjaśnienie tylko muszę to zapisać...
Podpowie ktoś coś?
11 paź 16:47
wredulus_pospolitus:
możemy 'na chama' tak to robić:
niech to będą liczby postaci:
1)
6n, 6n+1, 6n+2
6n −> podzielne przez 6
c.n.w.
2)
6n+1, 6n+2, 6n+3
(6n+1)*2(3n+1)*3(2n+1) = 6*(6n+1)(3n+1)(2n+1)
c.n.w
3)
6n+2, 6n+3, 6n+4
analogicznie
4)
6n+3, 6n+4, 6n+5
analogicznie
5)
6n+4, 6n+5, 6n
jak (1)
6)
6n+5, 6n, 6n+1
jak (1)
sprawdziliśmy dla każdej 'trójki' czyli prawda dla wszystkich ... c.n.w.
11 paź 17:19
Trivial:
Każdy taki iloczyn można przedstawić w postaci (n ≥ 2):
| | n! | | n! | | | |
n(n−1)(n−2) = |
| = 3!* |
| = 6* | . |
| | (n−3)! | | 3!*(n−3)! | | |
| |
jest całkowite, a zatem 6 | n(n−1)(n−2). |
| |
11 paź 19:34
pigor: ...,
wykaż, że iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6
lub analogicznie jak wyżej, dla swojej "prywatnej" ...

tak :
| | n(n−1)(n−2) | | | |
n(n−1)(n−2)= 6*16n(n−1)(n−2)= 6* |
| = 6* | ∊C i n ≥3 c.n.w. . ... |
| | 3*2*1 | | |
11 paź 20:08