.
Olga: Wykaż, że suma trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielna przez 3
Mogę wziąć liczby n, n+1, n+2

Zatem n+n+1+n+2 = 3n+3 = 3 (n+1) = 3k, gdzie k = n+1 i k ∊ C.
To wystarczy jako dowód
11 paź 16:31
wredulus_pospolitus:
tak ... wystarczy taki dowód
11 paź 17:15
Ki: 3(n+1)
(n+1)∊Z
28 sty 20:53
29 sty 11:56
Jolanta: A ja zwróciłam uwagę na to,że poprawił Olgę pisząc....∊ Z
Kiedyś pisaliśmy liczby całkowite C. ,obecnie Z
29 sty 12:00
chichi:
bo polacy mają ciągotki do swoich oznaczeń
29 sty 12:17
Jolanta: A niechaj narodowie wzdy postronni znają,iż Polacy nie gęsi,iż swó język mają 🙂 Jakoś tak to
Rej pisal
29 sty 14:32