H
Please: Proszę o pomoc w tych zadaniach
Wskaż funkcję której wykres nie ma punktu wspólnego z osią y :
a.f(x)=√x
b.g(x)=√2−x
c.h(x)=√x−2
d.k(x)=√x+2
Zbiór Z jest zbiorem wartości funkcji f(x)= ∫ 4 dla x<1
∫ 2 dla x≥ 1
zatem : a.Z={2} b Z={2,4} c Z=<2,4> D Z=R
podobne zadanie
f(x)= ∫ x2 −5 dla x≤2
∫ x−3 dla x > 2
Zadanie 323.
Funkcja g której dziedziną jest D jest zbiór liczb całkowitych dodatnich każdej liczbie n ∊ D
przy przyporządkowuje reszta z dzielenia liczby przez 5 . Zbiorem wartości funkcji g jest
zbiór :
Zadanie 324 Funkcja f każdej naturalnej liczbie n− cyfrowej przyporządkowuje liczbę n −4
liczba miejsc zerowych funkcji f jest równa a.900 b.8999 c.9000 d. 9999
Zadanie
Funkcja f określana jest wzorem f(x)=x2+x+4 . Pierwiastki równania x2+x=4 są argumentami dla
których funkcja f przyjmuje wartość
a.−4 b.0 c.4 d.8
Zadanie
Dane są funkcje f(x)=5x+15 i g(x)=x3+2x2+x+12 Sprawdz czy istnieje taka liczba które jest
miejscem zerowym obu funkcji
I Ostatnie zadnie :
Funkcja g określona jest wzorem g(x)= x−3 kreska ułamka x−2 podaj współrzędne takich dwóch
punktów o tej samej odciętej że jeden z nich należy do wykresu funkcji g ,a drugi nie należy
do wykresu funkcji g .
11 paź 16:16
wredulus_pospolitus:
i co z tych zadań zrobiłeś ?
pierwsze −−− sprawdź dla której funkcji do dziedziny NIE NALEŻY x=0
11 paź 16:21
wredulus_pospolitus:
drugie −−− rozumiemy co to jest zbiór wartości funkcji
11 paź 16:22
wredulus_pospolitus:
trzecie −−− jakie mogą być reszty z dzielenia liczby naturalnej przez 5
11 paź 16:23
wredulus_pospolitus:
czwarte −−− sprawdź treść zadania
11 paź 16:24
wredulus_pospolitus:
piąte −−− oblicz miejsca zerowe tejże funkcji
czyli rozwiąż równanie: x2+x+4 = 0
11 paź 16:26
wredulus_pospolitus:
5x+12 = 0 −> wyznacz miejsce zerowe
x3+2x2+x+12 = 0 −> podstaw wyliczony wcześniej 'x' i sprawdź czy zachodzi ta równość
11 paź 16:27
wredulus_pospolitus:
| x−3 | | x−2 −1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
potrafimy rysować hiperbolę
11 paź 16:28
Please: aha
11 paź 16:31
Please: no coś tam kombinowałem ale nie wyszło mi tak jak trzeba
11 paź 16:32
Please: aha czyli w pierwszym podstawiam 0 i wyliczam to dobrze myślałem
11 paź 16:32
Please: w drugim zbiór wartości odczytujemy z osi y ?
hiperbola kiedyś to było ale nie pamiętam ale będę wiedział o facetki tylko chciałem zrozumieć
skąd się coś bierze .
11 paź 16:34
Please: aha czyli w tym czwartym podstawiam sobie którą z odpowiedzi ?
trzecie−−−−−− liczby z dzielenia no to 5,1 o to chodzi ?
11 paź 16:38
bezendu:

Asymptota pozioma y=1
Asymptota pionowa
ZW=R\{1}
D=R\{2}
x=3
11 paź 16:40
Please: czwarte −−−− Miejscem zerowym funkcji f(x)= ∫ x2 −5 dla x≤2
∫ x−3 dla x > 2
jest a.√5,3 b.√−5,√5,3 c.√−5,3 d.−√5,√5
11 paź 16:50
Please: f(x)= ∫ x2 −5 dla x≤2
∫ x−3 dla x > 2
źle mi napisało tak ma być .
11 paź 16:51