Dwumian
Krzysiek: witam czy mógłby ktos powiedziec w jaki sposób wylicze np.
(a+b)21
11 paź 15:42
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
trójkąt Pascala
11 paź 15:43
11 paź 15:44
wredulus_pospolitus:
hej ho Miluś
11 paź 15:44
Krzysiek: ale np jak przyjdzie mi liczyc na kolokwium az do 21 rzedu to zajmie mi to chyba z pol godziny
jest na to jakis szybszy sposób?
11 paź 15:48
wredulus_pospolitus:
jakie półgodziny

trójkąt pascala 'rachu ciachu' się liczy przecież
11 paź 15:51
wredulus_pospolitus:
każdy następny poziom to suma dwóch elementów 'przyległych' z poziomu wcześniej.
wypisanie tego to do 21 rzędu to kwestia paru minut (zaczynając od zera)
11 paź 15:52
Mila:
Witaj Arturze . U Ciebie koniec studiów?
11 paź 15:55
Krzysiek: Znaleźć współczynnik przy x334 w rozwinieciu wyrazenia (√x+3√x)1001
mozecie pomóc w działaniu bo nie wiem jak sie za to zabrac
11 paź 16:00
wredulus_pospolitus:
u mnie moja droga dopiero zaczął się semestr ... ja dopiero 3 rok inżynierki teraz (czyli
jeszcze 4 lata do magistra mam

) więc ... nie prędko czekają mnie wolne weekendy
11 paź 16:15
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że:
x
334 =
6√x6*334 =
6√x2004
√x =
6√x3
3√x =
6√x2
i teraz:
a+b = 1001
3a+2b = 2004
rozwiąż ... będziesz miał 'a' i 'b' do postaci:
11 paź 16:18
wredulus_pospolitus:
a+b = 1001 −> 2a+2b = 2002
3a+2b = 2004
czyli a=2 −> b = 999
sprawdzamy:
√x2*
3√x999 = x*x
333 = x
334 zgadza się
tara
11 paź 16:20
Mila:
x
334=(x
12)
(1001−k)*(x
13)
k
11 paź 16:21