wielomiany
minnie: Wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian V(x)=x2−5x+6. Wtedy
Wybierz jedną:
a. W(2)=0
b. pozostałe odpowiedzi są błędne
c. W(0)=6
d. −3 jest miejscem zerowym wielomianu W(x)
11 paź 14:39
bezendu: a
11 paź 14:40
minnie: też dałam a, ale pokazało że źle...... może błąd w systemie

<e−learning>
11 paź 14:41
ICSP: a oraz c
11 paź 14:46
Mila:
V(x)=x2−5x+6
Δ=25−24=1
x=2 lub x=3
⇔
W(x)=Q(x)*(x−2)*(x−3)
w(2)=0
11 paź 15:03
minnie: nie jestem przekonana do tego c
W(x)=Q(x)*(x2 − 5x+6)
więc równie dobrze ten wielomian może wyglądać tak Q(x)=x+5
więc
W(0) = 30
11 paź 15:04
Mila:
Masz rację co do (c). Dziwny zbieg okoliczności o identycznym kontrprzykładzie pomyślałam.
11 paź 15:09
ICSP: Dwa razy przeczytałem W(x)

Oczywiście że tylko a
11 paź 15:11
minnie: Dzięki
12 paź 00:18