liczby zespolone
vol12: (3 + i)z
2 + (1−i)z − 6i = 0
√Δ =
√70i − 24
√70i − 24 = x + yi
po rozwiązaniu równania kwadratowego z dodatkową zmienna t
x
1 = 5
√2
Tutaj mi się pierwiastek nie zgadza.
11 paź 11:29
wredulus_pospolitus:
70i − 24 = (1+i)2*(6+i)2 = (5+7i)2
musisz poważnie poćwiczyć ten element
70i = 2xyi −> xy = 35
−24 = x2−y2 −> x2 = y2 − 24
11 paź 12:02
Basia:
(3 + i)z
2 + (1−i)z − 6i = 0
Δ = (1−i)
2 − 4(3+i)*(−6i) =
1 − 2i + i
2 + 24i(3+i) =
1 − 2i − 1 + 72i + 24i
2 =
−24 + 70i
(x+yi)
2 = −24 + 70i
x
2−y
2 = −24
2xy = 70
x
4 − 35
2 = −24x
2
x
4 + 24x
2 − 35
2 = 0
Δ
1 = 24
2 − 4*1*(−35
2) = 576 + 4900 = 5476
√Δ1 = 74
| | −24−74 | |
x2 = |
| < 0 niemożliwe |
| | 2 | |
x = 5 i y=7
lub
x = −5 i y=−7
√Δ = 5+7i
lub
√Δ = −5−7i
(3 + i)z
2 + (1−i)z − 6i = 0
| | −(1−i)+(5+7i) | | −1+i+5+7i | |
z1 = |
| = |
| = |
| | 2(3+i) | | 2(3+i) | |
| 4+8i | | 2+4i | | (2+4i)(3−i) | |
| = |
| = |
| = |
| 2(3+i) | | 3+i | | 9+1 | |
| 6−2i+12i−4i1 | | 6+10i+4 | |
| = |
| = 1+i |
| 10 | | 10 | |
| | −(1−i)−(5+7i) | | −1+i−5−7i | |
z2 = |
| = |
| = |
| | 2(3+i) | | 2(3+i) | |
| −6−6i | | 3+3i | | (3+3i)(3−i) | |
| = − |
| = − |
| = |
| 2(3+i) | | 3+i | | 9−i2 | |
| | 9−3i+9i−3i2 | | 9+6i+3 | | 12+6i | | 6 | | 3 | |
− |
| = − |
| = − |
| = − |
| + |
| i |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 5 | | 5 | |
jeszcze posprawdzaj
11 paź 12:15
vol12:
Masz rację, muszę poćwiczyć

Zrobiłem prosty błąd rachunkowy...
Dziękuję za pomoc, szczególnie Basi za dokładne rozpisanie, które pozwoliło mi ów błąd
uchwycić!
11 paź 12:45