Liczby zespolone
vol12:
z2 −2iz +3 = 0
Δ= √4i2 − 12
√4i2 − 12 = x + iy
...
x2 − y2 = −16
2xy = 0
x1 = 0
y1 = 4 ∨ y1 = −4
x2 = 4 ∨ x2 = −4
y2 = 0
I teraz mam kłopot. Coś za dużo tych przypadków... jak to ogarnąć? I czy za Δ mogę przyjąć
tylko jedno z tych rozwiązań?
11 paź 10:27
wredulus_pospolitus:
4i2 − 12 = −4 − 12 = −16
√−16 = √16i2 = +/− 4i
11 paź 10:48
Janek191:
z
2 −2i z + 3 = 0
Δ = (− 2i)
2 − 4*1*3 = 4 i
2 −1 2 = 4*(−1) − 12 = − 16 = 16 i
2
więc
√Δ = − 4 i lub
√Δ = 4i
| | 2i − 4i | |
z3 = |
| = − i = z2 |
| | 2 | |
Odp. z = − i lub z= 3i
===================
11 paź 11:00
vol12: Dziękuję panowie.
11 paź 11:11
pigor: ..., lub, np. tak :
z2−2iz+3= 0 ⇔ z
2−2zi−1+4=0 ⇔ z
2−2zi+i
2= −4 ⇔ (z−i)
2= 4i
2 ⇔
⇔ |z−i|=2i ⇔ z−i=−2i lub z−i=2i ⇔
z= −i lub
z= 3i . ...
11 paź 12:12