iloczyny
zadanie: 10
∑ 7=7+7+7...+7 ile razy ?
i=−10
jak to rozpisac?
ta −10 mnie zastanawia
11 paź 08:19
zadanie: nad sigma jest 10
11 paź 08:19
Aga1.: 21*7
11 paź 09:01
zadanie: a dlaczego tak?
11 paź 13:13
Mila:

Oczywiście musisz znaleźć regułę (prosta sprawa), bo nie zawsze da się wypisać na osi.
11 paź 15:32
wredulus_pospolitus:
ponieważ:
1) −10
2) −9
3) −8
4) −7
....
10) −1
11) 0
12) 1
.....
21) 10
11 paź 15:44
zadanie: czyli 147
dziekuje
11 paź 19:11
Trivial:
Ogólny wzór na to ile składników ma suma ∑k=ab f(k) jest:
b − a + 1
10 − (−10) + 1 = 21 razy.
11 paź 19:38
zadanie: dziekuje
11 paź 20:08